8. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı 2024-2025
- sınıf Din Kültürü 1. dönem 2. yazılı sınavında işlenen konular, genellikle öğrencilerin temel İslam bilgilerini ve ahlaki değerleri anlamalarını sağlamaya yönelik içeriklerden oluşur. 2024-2025 eğitim öğretim yılı müfredatına göre sınavda çıkabilecek konular ve açıklamaları şu şekildedir:
Yazı İçeriğimiz
1. Kaza ve Kader
- Konu İçeriği: Bu ünitede kaza ve kader kavramları, İslam’daki yeri ve anlamı ile insanın iradesi ve sorumlulukları üzerinde durulur. Öğrenciler, kaderin anlamını ve Allah’ın her şeyi bilmesi ve yaratması konusunu öğrenir. Ayrıca, insanların özgür iradesi ile yaptığı davranışların sorumluluğu üzerinde düşünmeye teşvik edilir.
- Örnek Sorular:
- “Kaza ve kader arasındaki fark nedir?”
- “İnsanın iradesinin kaderle ilişkisi nasıldır?”
- “Kader inancı insanlara hangi sorumlulukları getirir?”
2. Zekat ve Sadaka
- Konu İçeriği: Zekat ve sadaka kavramlarının anlamı, İslam’daki önemi, kimlerin zekat vermesi gerektiği ve bu ibadetin birey ve toplum üzerindeki etkileri ele alınır. Zekatın nasıl hesaplandığı ve hangi mallardan verildiği gibi detaylar da açıklanır. Sadakanın toplumsal dayanışma üzerindeki rolü vurgulanır.
- Örnek Sorular:
- “Zekat nedir ve kimler zekat vermelidir?”
- “Sadakanın toplumdaki önemi nedir?”
- “Zekat vermenin birey ve topluma faydaları nelerdir?”
3. Din ve Hayat
- Konu İçeriği: Din kavramı ve dinin günlük yaşamdaki yeri ile bireyin hayatını şekillendirme rolü ele alınır. İslam dini özelinde ibadetlerin, ahlak ve değerlerin insanların yaşamına etkisi üzerinde durulur. Dinin, hayatın her alanında rehberlik edici özellikleri öğrencilere anlatılır.
- Örnek Sorular:
- “Din insan hayatına nasıl yön verir?”
- “Dinin toplumsal ilişkiler üzerindeki etkileri nelerdir?”
- “İbadetlerin birey üzerindeki manevi etkileri nelerdir?”
4. Hz. Muhammed’in (sav) Hayatı
- Konu İçeriği: Peygamberimizin hayatından önemli kesitler ve İslam’ın doğuş süreci işlenir. Peygamberimizin ahlakı, örnek davranışları ve toplumsal sorunlara getirdiği çözümler üzerinde durulur. Hz. Muhammed’in hoşgörüsü, merhameti ve sabrı gibi özellikler öğrencilere aktarılır.
- Örnek Sorular:
- “Hz. Muhammed’in insanlara karşı hoşgörülü davranışlarına örnek veriniz.”
- “Peygamberimizin ahlaki özellikleri nelerdir?”
- “Hz. Muhammed’in gençlere verdiği değer hakkında bilgi veriniz.”
5. Varlıklar ve İnsan
- Konu İçeriği: Varlıklar ve yaratılışın amacı, insanın dünyadaki sorumlulukları, doğa ile ilişkisi ve çevreye karşı görevleri ele alınır. İslam’da çevre bilinci, hayvanlara ve doğaya saygı konuları işlenir.
- Örnek Sorular:
- “İslam’da çevreye saygı ve doğayı korumanın önemi nedir?”
- “İnsanlar yaratılış amacını nasıl gerçekleştirebilir?”
- “İslam’a göre hayvanlara karşı sorumluluklarımız nelerdir?”
Bu konular, 8. sınıf öğrencilerinin İslam dinini daha iyi anlamalarını ve yaşamlarına nasıl entegre edeceklerini öğrenmelerine yöneliktir. Ayrıca, öğrencilere ahlaki değerlerin toplum üzerindeki olumlu etkileri de vurgulanır.