8. Sınıf Matematik 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2024-2025
- sınıf Matematik 1. dönem 2. yazılı sınavında, genellikle öğrencilerin sayı, cebir ve geometri gibi temel matematik konularındaki bilgilerini ölçen sorular yer alır. 2023-2024 eğitim yılı müfredatına göre sınavda işlenebilecek güncel konular ve açıklamaları şunlardır:
Yazı İçeriğimiz
1. Çarpanlar ve Katlar
- Konu İçeriği: En küçük ortak kat (EKOK), en büyük ortak bölen (EBOB), asal çarpanlar ve asal sayılar üzerinde durulur. Sayıların asal çarpanlarına ayrılması ve ortak kat/bölen problemleri çözülür.
- Örnek Sorular:
- “36 ve 48 sayılarının en büyük ortak bölenini bulunuz.”
- “20 ve 30 sayılarının en küçük ortak katını bulunuz.”
2. Üslü Sayılar
- Konu İçeriği: Üslü sayıların tanımı, üslü sayılarla dört işlem ve üslü sayılarda çarpma ve bölme kuralları işlenir. Üslü ifadeler ve üslü sayılarla ilgili problemlere yer verilir.
- Örnek Sorular:
- “2⁵ x 2³ işleminin sonucunu bulunuz.”
- “10⁶ sayısını 10³ sayısına bölünüz ve sonucu üslü ifade olarak yazınız.”
3. Kareköklü Sayılar
- Konu İçeriği: Kareköklü sayılar, karekök alma işlemi ve kareköklü sayıların sayı doğrusundaki yerleri işlenir. Kareköklü ifadelerin sadeleştirilmesi ve rasyonel sayılarla ilişkisi üzerinde durulur.
- Örnek Sorular:
- “√64 sayısının değerini bulunuz.”
- “√20 sayısını sadeleştiriniz.”
4. Bilimsel Gösterim
- Konu İçeriği: Büyük veya küçük sayıları daha kolay ifade etmek için kullanılan bilimsel gösterim işlenir. Öğrencilerden sayıları bilimsel gösterimle yazmaları ve bilimsel gösterimleri çözmeleri beklenir.
- Örnek Sorular:
- “0,00052 sayısını bilimsel gösterimle ifade ediniz.”
- “4 x 10⁴ sayısının bilimsel gösterimden çıkararak yazınız.”
5. Veri Analizi
- Konu İçeriği: Aritmetik ortalama, ortanca (medyan) ve tepe değeri (mod) gibi temel veri analizi kavramları üzerinde durulur. Verilerden grafik oluşturma ve tablo okuma çalışmaları yapılır.
- Örnek Sorular:
- “Bir veri grubunun aritmetik ortalamasını hesaplayınız.”
- “Verilen veri setinin modunu ve medyanını bulunuz.”
6. Olasılık
- Konu İçeriği: Basit olayların olasılığı, olasılık hesaplama yöntemleri ve olasılığın günlük hayattaki uygulamaları işlenir. Öğrencilerden deney ve gözlem sonuçlarına göre olasılık hesaplamaları beklenir.
- Örnek Sorular:
- “Bir zar atıldığında çift sayı gelme olasılığı nedir?”
- “Bir torbada 3 kırmızı, 4 mavi ve 2 sarı bilye var. Rasgele çekilen bir bilyenin mavi olma olasılığı nedir?”
Bu konular, öğrencilerin matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi hedefler. Aynı zamanda, sayısal ifade ve analiz yeteneklerini ölçerek günlük hayatta karşılaşabilecekleri durumlarla ilişkilendirir.